Uncategorized

Ziua 4: Orez simplu si ceai de menta

Dimineata ma gaseste secatuita de puteri, dar plina de speranta ca astazi va fi mai bine. Apelez la trusa medicala burdusita cu medicamente si imi fac un pliculet cu saruri de rehidratare. Cateva minute mai tarziu deja ma simt mai bine. Beau un ceai de menta, mananc cateva inghitituri de orez si sunt pregatita de drum.

Traseul de azi incepe cu scarile din Namche si se continua cu o poteca betonata de latimea unei benzi de sosea. E o zi insorita, cu cer senin. Muntii sunt ascunsi in nori, dar din cand in cand ni se arata in departare. Stiu ca incepand de azi peisajele o sa fie din ce in ce mai impresionante si aerul din ce in ce mai greu de respirat.

Ziua 4 1.JPG

E o plimbare placuta cu urcari si coborari line, pe un drum cu troite budiste si din ce in ce mai multi turisti. La pranz, dupa o coborare lunga (gandul ca drumul de intoarcere trece tot pe aici nu e cel mai incurajator), facem popas intr-un mic sat, la o cabana, pentru a ne lua doza recomandata de carbohidrati. Mancam afara, la  o masa de lemn cu bancute, iar prin spatele nostru trec iaci incarcati cu de toate. Deja aici incep sa  apara iacii mai blanosi, semn ca suntem la peste 3400m.

Regimul meu e simplu, orez si ceai de menta. Desi inca mai simt o oarecare presiune in stomac, ma simt mult mai bine, medicamentele isi fac efectul, iar eu am putut sa merg fara probleme cateva ore bune. Reusesc sa inghit cateva guri de orez, suficient cat sa am energie pentru restul traseului  si din nou la drum.

Greul de abia acum incepe. Acordam iacilor prioritate, dupa care trecem si noi podul suspendat. Urmeaza sa urcam 600m. Drumul e in serpentine si imi aleg un ritm de melc. Sunt inca deshidratata si nu stiu cum imi va reactiona corpul la un efort intens. Pas cu pas, respiratie cu respiratie urc drumul prin padure (padure la peste 3500m? da, e fascinat).

Ziua 4 2.jpg
Photo credit: Extreme Expeditions

Urcarea e extenuanta si se sfarseste cu privelistea manastirii budiste Tengboche. La 3800m, manastirea pare dintr-o alta lume. O poarta rosie si un sir de trepte ne conduc catre cladirea in stil tibetan. La intrarea in manastire e urma de picior lasata in piatra de catre Lama Sangwa Dorje, fondatorul manastirii, in timpul mediatiei.

Ziua 4 4

Ne descalatam si intram in manastire. Incaperea e pictata in culori vi si nici un spatiu nu este lasat gol. Se observa ca e destul de noua. Manastirea a fost reconstruita dupa un incendiu si forma actuala dateaza din 1993.

E liniste si ma cuprinde un sentiment placut de pace si recunostinta. Ramanem in liniste cateva minute. Ma gandesc ca mi-ar placea sa petrec mai mult  timp aici. Poate alta data.

Mai avem de mers aproximativ 20 de minute pana la popasul din seara asta. Coboram printr-o padure cu copaci ciudati, nu foarte inalti si cu tulpinile indoite.  Atmosfera imi pare putin sinistra, dar o pun pe seama oboselii.

Ziua 4 3.jpg
Photo credit: Extreme Expeditions

Continuam pe poteca pavata cu piatra cubica si ajungem la cabana. Azi stam la Paradise Lodge and  Restaurant. In restaurant e cald si bine. Soba din mijloc incalzeste trupurile si sufletele ostenite ale calatorilor. Locul acesta difera de celelalte in care  am stat. Pe langa faptul ca e cald, in restaurant e foarte curat, luminos, iar geamurile sunt pline de flori. Ma cinstesc cu cateva ceaiuri de menta si cu 400 de rupee imi incarc power bank-ul in restaurant.

Cina e insotita de un prosopel cald, fiert pe soba. E foarte placut, Incerc sa mananc o supa de pui, dar ma multumesc cu cateva inghitituri. Meniul nu e foarte variat, dar e plin de carbohidrati care sa iti dea energie. Ma amuza sa vad, trecut in meniu, dusul fierbinte. Numai 500 rupee/persoana (5$). Ma multumesc cu dusul clasic cu servetele umede si ma pun sa dorm.

Ziua 4 6.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s